Unicism, pluralism, complexism

Unicism, pluralism, complexism

Dacă homeopatia s-ar prezenta ca o disciplină complet uniformă, fără diferenţe de opinii şi opţiuni, ea ar putea fi suspectată că nu este o disciplină dinamică, în evoluţie şi transformare.

Așa se face că în homeopatie există curente, școli, mici „-isme” care își afirmă și apără cu pasiune punctele de vedere. Unul dintre punctele centrale care este prilej de dispută este în legătură cu dacă, și cum, se pot asocia remediile.

Hahnemann și  nevoia de unicism la începuturile homeopatiei

În fața polipragmaziei ( utilizarea de mai multe medicamente odată) alopatiei timpului său, care amesteca fără noimă medicamente cărora nu li se știau toate efectele şi mai ales consecințele interacțiunilor dintre ele, Hahnemann a adoptat o atitudine restrictivă dar științifică. El nu a administrat decât un singur remediu o dată, după o serioasă analiză a simptomelor, pentru a vedea modul de reacţie a organismului.

Nu este mai puţin adevărat că la un moment dat, în jurul anului 1830, Hahnemann a fost încântat de rezultatele lui Aegidi care a folosit două remedii în același timp și chiar vroia să includă această posibilitate în a 5-a ediție a Organon-ului dar a renunțat în fața protestelor confraților care vedeau în acesta deschiderea în homeopatie a drumului către polipragmazie[1].

Este însă cert că Hahnemann a folosit alternanța de remedii (de ex. Cuprum şi Veratrum în epidemia de holeră) dar mai ales succesiunea rapidă a două sau trei remedii, în cazurile în care evoluția tabloul clinic o făcea necesar. După tentativa din 1830, el a folosit însă cu consecvenţă administrarea unui singur remediu odată, deși remediile se puteau schimba și succeda frecvent. Direcția care se revendică de la Hahnemann în această modalitate s-a denumit „homeopatie clasică” sau unicism şi reprezintă idealul celor mai mulți homeopați.[2]

Pluralism

Tot de la Hahnemann se revendică şi pluralismul , mult folosit de școala franceză de homeopatie (și de mulți homeopați români) care administrează remedii succesiv sau alternativ, pe o perioadă determinată de timp. Există multe variante de pluralism, cu mai multe sau mai puţine remedii, administrate pe criterii diferite: se administrează un remediu tipologic, remedii cu tropism tisular, remedii pentru anumite cauzalităţi etc. Uneori se fac strategii întregi a căror scop este eliminarea nivelurilor de perturbare stratificate care reprezintă „baraje” ce trebuie înlăturate succesiv (ca in homotoxicologie sau în varianta Dr. Elmiger).

 Complexism

Din necesități practice, a luat naștere şi complexismul în care mai multe remedii, de obicei în diluții mici, sunt puse împreună pentru a forma un preparat complex cu indicaţii punctuale, în scop de drenaj, stimulare imunitară[3], sau privind anumite simptome bine definite[4].

Complexismul este la limita alopatiei pentru că izolează anumite simptome țintă pe care încearcă să le amelioreze; poate fi un început pentru medicii alopați care, fără să aibă mare experiență în homeopatie, simt nevoia să își trateze pacienții altfel; dar pot fi folosite și de către pacienții care nu pot face un consult homeopatic imediat (la așa numitele „prescrieri la telefon”) sau ca terapie de drenaj care să pregătească pacientul pentru remedii cu acțiune mai profundă.


[1] Pentru o discuție asupra istoriei acestei probleme  și Jurj G, ”Hahnemann și remediile complexe”, www.homeopatia.ro/rem_complexe.htm. O carte de referinta este:  Blessing B, ”Pathways of Homoeopathic Medicine”, Springer Medizin Verlag, Heidelberg, 2011

[2] Discuția despre unicism sau pluralism iscă încă pasionate controverse în homeopatie, cu apărători înfocați și exclusiviști de ambele părți. Într-o discuție despre acest subiect, regretatul Prof. Gh. Bungetzianu spunea ”sunt unicist prin vocație și pluralist prin necesitate”. Vezi și http://www.homeoint.org/ehhds/articles/uniciste.htm și Radu M, Unicism și pluralism în homeopatie, http://www.mariusradu.ro/homeopatie/teorie/unicism-si-pluralism-in-homeopatie dar și http://revista-alege.ro/timisoara/specialistii-recomanda/interviu-cu-domnul-gheorghe-jurj/

[4]  In Romania, informații despre formulele complexe  al cărui autor sunt  sub denumirea  înregistrată ”Formule complexe Dr. Jurj” , pe http://sanatate.findtalk.biz/t1112-remedii-homeopate-complexe-formule-complexe

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Now Button