Publicatii si Carti Dr.jurj

    a. Cărți

1. Yoga sutra –commentariu, Ed. Informatia, Bucuresti, 1990

2. Medicina naturista , cap. Dietetica, – Ed Medicala, Bucuresti, 1985

3. Tratat de semiologie , cap Homeopatie ( autor al unui capitol) – Ed. Medicala, Bucuresti, 1999.

4. Materie Medicala clinica ( coautor, cu Gheorghe Bungetzianu) – ed. Waldpress. Timisoara, 2004

5. Gesturi simple ( literatura) – Ed. Brumar , 2004.

6. Breviar de homeopatie, ( sub redacţia), Ed .Farmamedia, Târgu Mureş– 2006

7. Materia Medica Clinica ( traducere in portugheza) , Ed. Organon, São Paulo -2008

CD-uri:

  1. Understanding  homeopathy by images  (romană-engleză) – 2001

  2. Homeopatia en imagens ( portugheza) – 2008

  3. Curs de dermatologie homeopatica – 2002

  4. Families of  Remedies ( engleză) – 2003

b. Articole

Peste 40 de articole de specialitate publicate în limba română în Revista Română de Homeopatie, între 1998-2008

In alte limbi, in jurnale internaționale:

” Hahnemann at Hermanstadt: Discoveries in Brukenthal Library ” , Similimum, Winter/Spring 2006, 19: 11 -32

”Quiet At Koethen”, Simillimum, Winter/Spring 2007, 20:27–42

” Hahnemann views about Miasma” – Simillimum, Toronto, 2007 sept –oct

” Early influences on Hahnemann: preliminary study of Ms 87 Brukenthal Library.”, Cultura Homeopatica, vol. 5, 2006

”General and particular in Homeopathy” – Cultura Homeopatica, Sao Paulo, 2007

”Signs in the medical context and the. semiotic codes: an introduction to medical semiotics” . Cultura Homeopática 2007;6(20):32-36

” Decision making and Semiotics : a view in homeopathy” – Int J for High Dil Res, issue 23, June 2008, p.103-112

МЕХАНИЗМ ДЕЙСТВИЯ ГОМЕОПАТИЧЕСКИХ ЛЕКАРСТВ, Вестник   гомеопатической медицины №1, 2005 Киев, Украина

ПРОБЛЕМА НАУЧНЫХ ИССЛЕДОВАНИЙ В ГОМЕОПАТИИ, Вестник гомеопатической медицины №2, 2005 si №1, 2006 Киев, Украина

РОЛЬ МИАЗМОВ В ГОМЕОПАТИИ, Вестник гомеопатической медицины №1, 2007 Киев, Украина

———————————————————————————————————————–

Gheorghe Bungetzianu – Gheorghe Jurj

MATERIE MEDICALĂ CLINICĂ HOMEOPATICĂ

 

Iată o adevărată CARTE de Materie Medicală Homeopatică scrisă de autori români. Prima de acest fel, prin dimensiune, conţinut şi valoare, pentru învăţarea homeopatiei. Cine o răsfoieşte, cât de sumar, îşi dă seama cu uşurinţă că homeopatia este medicină înainte de toate iar aplicarea ei o ştiinţă şi o artă. Cu certitudine, medicii homeopaţi vor realiza faptul că această carte este exact ceea ce lipsea homeopatiei româneşti, ajunsă la cote înalte de dezvoltare în ultimele două decenii dar cu tradiţie apropiată de anii epocii hahnemanniene.

 

Performanţa aparţine eminentului om de ştiinţă şi dascăl homeopat D-l Prof. Gheorghe Bungetzianu şi talentatului său elev şi colaborator Dr. Gheorghe Jurj din Timişoara, care au îngemănat cu migală şi exigenţă o lucrare de proporţii, comparabilă cu cele mai performante materii medicale apărute pe plan internaţional.

 

Referindu-ne la primul volum apărut, la conţinutul şi forma sa, avem sentimentul că aserţiunea dictonului, bine cunoscut, „cartea din cărţi se scrie” nu se potriveşte deloc în acest caz. Studiind cu atenţie capitolele de început ale cărţii, cititorul avizat va remarca cu uşurinţă că lucrarea aceasta îmbină în mod inspirat şi armonios datele de bază ale fiecărui remediu, prezentate după o logică impecabilă şi o rigoare demnă de invidiat, cu comentariile, inspirate, de ordin clinic, dictate de experienţa autorilor – dând o notă aparte, de soliditate teoretică şi de originalitate remediilor prezentate şi un caracter deopotrivă analitic şi sintetic al portretelor acestora.

 

În carte remediile sunt tratate pe familii sau grupe de remedii, înrudite între ele, modalitate care poate surprinde, întrucâtva, cititorul obişnuit cu prezentările de remedii în ordine alfabetică, dar acest lucru nu trece pe primul plan al reuşitei, formula aceasta întâlnind-o şi la alţi autori de notorietate (E.A. Farrington, Kolitsch, ş.a.). Ne referim mai degrabă la faptul, mult mai valoros, că apare aici o orientare mai modernă în tratarea complexă, aprofundată, a remediilor, deschisă cu fermitate de Dr. Jan Scholten în analiza  familiilor de remedii minerale, abord considerat pe plan internaţional ca o cotitură în acest domeniu.

 

În acest context,  reuşita autorilor noştri este meritorie prin creativitate, remediile nefiind plate sau amorfe de atâta ştiinţă şi rigoare statistică (ca să folosesc chiar termeni specifici lumii mineralelor) ci pur şi simplu „însufleţite”, ca nişte făpturi reale ale unei familii sau alteia, cu părţile lor comune şi cu diferenţele dintre ele – toate acestea graţie argumentelor patogenetice şi clinice atât de bine percepute şi coerent integrate totului.

 

În plus, comentariile fiziopatologice, pe sindroame, acolo unde remediul se pretează la explicarea unor posibile mecanisme de acest fel, ajută enorm medicul homeopat debutant în homeopatie, să înţeleagă mai uşor sau să asimileze mai bine materialul faptic oferit adesea în mod arid de studiile patogenetice realizate în urma provingurilor.

 

Cu alte cuvinte, se vede clar cu câtă acurateţe şi sârguinţă a fost construită trama lucrării şi selecţia valorică a datelor, demonstrând faptul că fiecare remediu descris are la bază o cercetare minuţioasă realizată prin cunoaşterea celor mai largi surse de documentare şi prin adăogarea observaţiilor personale.

Menţionăm, nu în ultimul rând, stilul direct, precis, cursiv, blând, lipsit de ostentativitate şi pe alocuri inteligent colorat, care uşurează enorm parcurgerea lucrării.

 

Nimic nu este anost sau placid în această carte bogată în conţinut, deşi cunoaştem că studiul homeopatiei este un exerciţiu adesea dur şi anevoios sau poate tocmai din această cauză.

 

Desigur, valoroşii autori merită recunoştinţa şi respectul medicilor homeopaţi de limba română, pentru această primă apariţie a unei Materii Medicale de mare amploare iar homeopatia românească se poate mândri şi ea cu această realizare de etapă.

 

În plus, după o experienţă tot atât de reuşită în editarea Revistei de Homeopatie, graţie aceloraşi autori şi a altor colegi, iată acum vizibil şi palpabil şi „pasul cel mare” al consacrării, care va stimula şi pe alţi medici homeopaţi de marcă să păşească pe acest drum al maturităţii şi împlinirii, în domeniul de mare viitor al medicinii homeopatice.

 

Dr. Ioan Teleianu

20 octombrie 2004

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.