Homeopatia – Locul în medicina modernă

Homeopatia – locul în medicina moderna

Indicaţiile homeopatiei sunt extrem de largi în condiţii patologice diverse şi de gravitate variată [1].

Există totuşi o serie de indicaţii predilecte (dar în nici un caz exclusive) ale homeopatiei pentru situaţiile care denotă o dezechilibrarea a mecanismelor homeostatice generale, a sistemului imunitar (fie în alergii, fie în depresii imunitare) fie în afecţiuni psihosomatice sau care cuprind concomitent mai multe sisteme şi organe.

Dintre bolile cu tulburări imune homeopatia poate vindeca sau ameliora în: rinita alergică sau alergiile alimentare, sensibilitatea la răceli, astmul bronșic, poliartita reumatismală, anumite colagenoze, etc.

De asemenea este o terapie indicată pentru tulburările psihosomatice diverse, de la atacurile de panică la nevroze sau în afecţiuni organice sau sistemice ce au cauzalitate psihică, ca de ex. În colonul iritabil, gastritele sau ulcerul duodenal de stress, spasmofilie sau alte distonii neurovegetative; în bolile de piele cu componentă psihosomatică precum eczemele sau psoriazis , ș.a.m.d.

Copiii sunt în general mai sensibili la acţiunea remediilor şi răspund bine la tratamentul homeopatic încă de la vârste fragede (un argument puternic împotriva ideii că remediile sunt placebo!); în locul administrării de multe ori abuzive de antibiotice, homeopatia oferă o alternativă eficientă pentru nenumăratele afecţiuni intercurente de gravitate nu prea mare ce apar la copii preşcolari sau şcolari. În plus, în timp ea restabileşte mecanismele imunitare şi copiii devin mai rezistenţi la aceste afecţiuni. Din păcate, în loc să fie o terapie de primă intenție în aceste cazuri de răceli banale, diverse dar repetate, copii ajung la homeopatie după ce au luat de multe ori antibiotice și alte medicamente dure, ceea ce complică tratamentul.

Locul homeopatiei astăzi este acela de alternativă terapeutică, atunci când alopatia este ineficientă sau prea toxică sau de complementar  terapeutic, atunci când tratamentele alo- patice sunt absolut necesare.

 [1] O discuție mai în detaliu asupra problemelor contemporane ale homeopatiei în Jurj.G. Probleme ale homeopatiei contenporane, Revista Romana de Homeopatie,3, 2005  http://www.homeopatia.ro/probleme_contemp.htm

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Now Button