De ce este nevoie de homeopatie?
De ce este nevoie de homeopatie?
După părerea mea ”Dacă nu ar exista, homeopatia ar trebui inventată”, pentru că ea răspunde unor probleme reale ale medicinii, atât din partea pacienților cât și din partea medicilor și poate chiar a sistemului medical, care ar putea fi mai accesibil, mai ieftin, mai eficace și mai uman.
Să ne imaginăm pentru o clipă, o medicină ideală[1]. Cum ar arăta ea oare? Cu siguranță ar fi cel puțin șapte categorii de referință:
- Preventivă
- Eficientă
- De calitate ( medicală, tehnică, tehnologică)
- Simplu de accesat
- Blândă, cât mai puțin invazivă
- Individualizată, personalizată, astfel incât să nu ne mai simțim simple organisme ci oameni. Cu o relație medic-pacient umană ( să fim ascultați și să avem un doctor personal)
- Cu costuri personale minime ( doar plătim asigurări ! ) sau minime pentru sistem.
Homeopatia acoperă toate aceste necesități[2]. Homeopatia nu poate acoperi partea tehnologică și instrumentală a medicinii actuale , cum sunt chirurgiile din ce în ce mai sofisticate, sau genetica, nu poate oferi intotdeauna eficacitatea imediata in cazurile acute sau complicate, dar cu siguranță acoperă un domeniu larg al medicinii, cel al cazurilor de zi cu zi, al afecțiunilor psihosomatice, al celor imunitare, uneori fiind cea mai adecvată metodă terapeutică în cazuri care recidivează sau sunt greu tratabile altfel.
Un alt argument pentru homeopatie este faptul că medicația alopatică este toxică , cu multe contraindicații și reacții adverse, iar mulți pacienți sunt reticenți la ea, datorită multitudinii de reacţii toxice și adverse ce apar la folosirea medicamentelor chimice în doze mari. Sunt fie efecte toxice inerente ce duc la disfuncții organice, fie reacţii de sensibilizare ce duc la alergii şi care, uneori fac imposibilă utilizarea unor medicamente. Homeopatia ţine seama de aceste idiosincrazii individuale și încearcă să reducă efectele adverse. Nevoia unei alternative care să folosească substanţe non-toxice, eventual diminuate, este clară, pacienții doresc mijloace eficace dar blânde de terapie și homeopatia le-o poate oferi.
Pe de altă parte, alopatia este cantonată ferm în domeniul tratării entităţilor nosologice bine definite (a bolilor), dar complexitatea reacţiilor umane la boală este foarte mare, ceea ce face ca boala să nu se prezinte ca o realitate abstractă ci în concretețea ei la fiecare pacient; în fapt, avem de a face cu bolnavi care prezintă boli mai mult sau mai puţin definite. Homeopatia ia în seamă nu doar simptomele bolii, ci toate simptomele şi caracteristicile individului bolnav, fiind astfel o doctrină holistică, integrativă, răspunzând nevoii de completitudine a pacienţilor şi medicilor. Există o mulţime de condiţii de graniţă, prost definite nosologic ( ca boli), în care deşi suferinţa este reală, perspectiva strict nosologică a alopatiei nu le face faţă. De asemenea există perturbări ale sistemului imun sau ale homeostaziei organismului care necesită o echilibrare a acestuia şi nu doar o acţiune strict simptomatică; acestea sunt domeniul predilect al homeopatiei.
Pacienţii au devenit din ce în ce mai conştienţi de riscurile tratamentelor chimice cu doze mari (care uneori au şi eficacitate relativă) şi doresc o alternativă mai puţin nocivă şi mai naturală. Abuzul de antibiotice, de corticoizi, de antidepresive sunt o tristă realitate a zilelor noastre şi mulţi pacienţi doresc o medicină care să le evite, iar homeopatia este o astfel de alternativă eficace și blândă.
[1] http://www.aafp.org/fpm/2007/0900/p20.html si http://www.kanelandallergy.com/home/what-is-an-ideal-medical-practice-1
[2] Vezi și D. Ullman ”Why Homeopathy Make Sense and Works” http://www.homeopathic.com/Articles/Introduction_to_Homeopathy/A_Great_Introductory_Article_for_Advocates_O.html; și ”Why Hoemopathy?” pe http://www.worldhomeopathy.org/whyhomeopathy.html
Lasă un răspuns